Regler for registrering av hund

Foto: Cilje H.A. Moe

Det å være både oppdretter og valpekjøper er utfordrende, krevende og spennende. Vi mennesker gjør mange valg basert på sannsynligheter, følelser og intuisjon, men aller viktigst er kunnskap.

Det er et stort ansvar å drive oppdrett, og et stort ansvar å kjøpe seg hund. Hundeavl må ikke drives kun på bakgrunn av egne ønsker. Man må vurdere risikoen og alltid sette mental og fysisk helse i fremste rekke for sitt oppdrett. På samme måte må ikke kjøp av hund være spontant og fordi man har falt for en hunds utseende. 

Når en valp kommer i huset til den nye valpekjøperen, er det starten på et nytt liv - og for eierne ofte starten på en ny livsform. Det gir enormt mye glede å ha en hund - og desto mere smerte å miste den. Denne risikoen for at det skal gå galt, er det oppdretterens ansvar å gjøre så liten som mulig.

Vi i Norsk Kennel Klub anbefaler alle å kjøpe en valp som er registrert hos oss. Fordelen med å gjøre dette er at du som kjøper da er sikret at valpen er registrert i henhold til NKKs grunnregler for avl og oppdrett. Enkelte raseklubber har også tilleggskrav – vi anbefaler også derfor deg som kjøper å ta kontakt med raseklubben for rasen du vurderer, for å få ytterligere informasjon om helsestatus og helsetesting som gjennomføres på rasen.

NKKs grunnregler for avl og oppdrett finner du her. (PDF, 1MB)

Våre samarbeidspartnere:

Norsk Kennel Klub

Nils Hansensvei 20
Bryn, Oslo
Postboks 163
Bryn, 0611 Oslo
21 600 900