Om kjøpehund.no

Nytt familienedlem
Foto: Vibeke Brath

På RS i 2012 bestemte NKKs medlemsklubber at NKK skulle opprette en egen nettside som et seriøst alternativ for kjøpere, og for å markedsføre oppdrettere som følger NKKs etiske grunnregler i sitt avlsarbeid.

NKK lanserte kjøpehund.no som ren informasjonsside i 2015, og nå er siden lansert i endelig format - med annonser fra oppdrettere som registrerer sine kull hos Norsk Kennel Klub.

NKK har i lang tid arbeidet for å bevisstgjøre blivende hundeeiere, uansett hvor de står i kjøpeprosessen. Enten du er i tenkeboksen på om du vil ha hund i de hele tatt, om du har bestemt deg for rase, eller om du allerede har reservert en valp og venter på å få hente den hjem – NKK har i lang tid hatt brosjyrer som loser ferske hundeeiere gjennom de mange spørsmålene vi ønsker at de tar stilling til før hunden kommer i hus, samt i tiden etterpå.

Allikevel har NKK sett at det er mange ferske hundeeiere vi ikke når – dette ser vi på det økende antallet uregistrerte hunder, og ikke minst den industrien som bevisst blandingsavl nå har blitt. De som smugler inn renrasede hunder uten papirer fra Øst-Europa, samt de som markedsfører blandingshunder som “designerhunder”, hadde ikke fått solgt sine valper om alle hundeeiere hadde hatt et bevisst forhold til valg av rase og oppdretter.

Riktig hund til riktig eier

NKKs holdning er at selve grunnlaget for et harmonisk hundehold er et bevisst forhold til valg av rase. På kjøpehund.no finner derfor potensielle hundeiere informasjon om hva man skal tenke på i forbindelse med rasevalg. Siden har også informasjon om forskjellige aktiviter med hund, nettopp for å synliggjøre hva de forskjellige rasene faktisk brukes til, samt stimulere alle hundeeiere til aktivitet med sin hund. Det å synliggjøre hundenes bruksområder er svært viktig både for å få kjøpere til å velge renrasede hunder fra seriøse oppdrettere, og derfor redusere bevisst blandingsavl og salg av hunder fra valpefabrikker.

I tillegg så NKK et urovekkende antall hunder som omplasseres på finn.no. Det er trolig kunne mange av disse omplasseringene ha vært unngått om eieren hadde vært klar over rasens iboende egenskaper og behov før hunden kom i hus. For å sikre fortsatt god hundevelferd i Norge er det svært viktig å heve statusen til den seriøse oppdretteren, samt sørge for at hundeiere har den kunnskapen som kreves for å stille krav når de er på utkikk etter en ny hund.

Viktig rasevelger

Nettopp fordi det er så viktig at alle potensielle hundeeiere er klar over hvor forskjellige våre raser er, har vi utviklet en egen rasevelger på denne siden. På denne rasevelgeren finner du utfyllende beskrivelser av de 200 hyppigst registrerte rasen i Norge per i dag. Alle disse rasene er kategorisert med tanke på bruksegenskaper, pelsstell og aktivitetsnivå. Rasebeskrivelsene og kategoriseringene er godkjent av raseklubbene.

Viktig profilering

Kjøpehund.no er også en viktig markedsføringsarena for hver enkelt oppdretter. NKK vet at mange oppdrettere der ute merker det stigende antallet blandingshunder og uregistrerte hunder, og nå sliter med å få solgt sine valper. Vi håper kjøpehund.no vil gjøre det lettere for alle seriøse oppdrettere å nå ut til interesserte og informerte kjøpere.

NKK håper kjøpehund.no vil føre til et løft for alle seriøse oppdrettere i Norge – slik at vi alle kan bidra til fortsatt god hundevelferd, og sikre at hunden i dagens Norge får fortsette å være til nytte og glede!

Hva slags valper finner jeg her?

NKK ønsker at kjøpehund.no skal være et alternativ til andre markedsføringskanaler. Forskjellen på valpene på kjøpehund.no og valpene du finner via andre kanaler er at valpene på kjøpehund.no enten er under registrering, eller er ferdig registrert hos NKK.

NKK anbefaler alle å sette seg inn i registreringsregelverket for utfyllende informasjon om hva NKK krever for registrering. NKK gjør oppmerksom på at kravene til registrering ikke er ensbetydende med raseklubbenes anbefalinger, som i mange tilfeller er mer omfattende enn NKKs grunnregler for registrering.

Hvilken informasjon om valpene finner du som valpekjøper på kjøpehund.no?

Når du som potensiell valpekjøper søker i listen av tilgjengelig kull på en bestemt rase, vil du få frem en oversikt over registrerte kull for den aktuelle rasen. Her kan du klikke deg inn på hvert kull, og få en oversikt over kullets foreldre. Dette gjør at du kan sjekke foreldrenes helsestatus i Dogweb.no.

Våre samarbeidspartnere:

Norsk Kennel Klub

Nils Hansensvei 20
Bryn, Oslo
Postboks 163
Bryn, 0611 Oslo
21 600 900